Αυστηρότερος ο νέος ΚΟΚ

0

Σημαντική αύξηση των προστίμων για 30 παραβάσεις, άμεση εξόφλησή τους εντός τριών ημερών και επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας είναι μερικά από τα μέτρα που θα προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρότερες εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, που θα ανανεώνονται κάθε 5 -10 χρόνια.

Βάσει του νέου ΚΟΚ, ο οποίος θα περιέχει στοιχεία από τους αντίστοιχους κώδικες της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα υπάρξει εντατικοποίηση της λειτουργίας του point system, που θα λειτουργήσει με 18μηνη αναδρομική ισχύ και του οποίου θα αυξηθούν οι βαθμοί και θα καθιερωθούν νέα μικρότερα χρονικά όρια για την αφαίρεση των διπλωμάτων. Σήμερα ένα δίπλωμα οδήγησης αφαιρείται μόλις ο οδηγός συμπληρώσει 25 πόντους μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Στα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνονται, επίσης, η επανεξέταση των οδηγών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η λήψη μέτρων για την εξυγίανση του συστήματος έκδοσης αδειών οδήγησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Τέλος, προωθείται η δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου οδικής ασφάλειας, την ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Μεταφορών. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται ήδη τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, σε σχέση με τα ισχύοντα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010.

Σχόλια