Αυξάνονται τα πρόστιμα για την εξαπάτηση των καταναλωτών

0

Νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεταξύ άλλων και πρόστιμα μέχρι 1 εκατομμυρίου ευρώ για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παραπλανούν τους καταναλωτές, ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης για την προστασία του καταναλωτή.

Tο νέο κείμενο διατάξεων που τροποποιεί το πρώτο θεσμικό πλαίσιο (2251/94) στη χώρα μας για τα δικαιώματα των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους στην αγορά και είχε θεσπιστεί το 1994 από τον πρώην πρωθυπουργό Kώστα Σημίτη, θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς το τελευταίο δεκαήμερο του Aυγούστου.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται μεταξύ άλλων και η συναρμοδιότητα της Tράπεζας της Eλλάδος στην προστασία των καταναλωτών κατά τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά η προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού με συγκρότηση επιτροπής που θα γνωμοδοτεί για τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά .

Προβλέπονται εξάλλου ρυθμίσεις και για τις καταναλωτικές οργανώσεις, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να συγκροτούν δευτεροβάθμια όργανα (ομοσπονδίες), ενώ καθορίζονται τρόποι λειτουργίας τους στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σχόλια