Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία κατά των γυναικών

0

Σημαντικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί βία την τελευταία διετία και που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (ΚΚΥΓ), το οποίο λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 1998 έως τον Οκτώβριο του 2007 απευθύνθηκαν στο ΚΚΥΓ, 1885 άτομα εκ των οποίων το 56,29% ήταν γυναίκες, το 21,7% πολίτες (συγγενείς, φίλοι) και το 22% επαγγελματίες και φορείς που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών και οι οποίοι ζητούσαν συμβουλές.

Ο αριθμός των γυναικών που υπέστησαν βία και ήρθαν σε επαφή με το ΚΚΥΓ την τελευταία διετία ανήλθε στις 350 ετησίως ενώ κατά τα προηγούμενα έτη ήταν περίπου 250 κάθε χρόνο. Από τις γυναίκες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών του ΚΚΥΓ το 66,9% ήταν έγγαμες, το 55,8% άνεργες, το 26,5% απόφοιτες λυκείου, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 40,3 έτη και το 79,4% είχε υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφό τους.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η ψυχολόγος και πρόεδρος του ΚΚΥΓ, Χρυσάνθη Ζαφειράτου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.

Η κ Ζαφειράτου υπενθύμισε ότι εδώ και 9 χρόνια λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή 2310 27 27 25 για την υποστήριξη γυναικών που έχουν υποστεί βία και ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία του δικτύου «Κοινωνική Συνηγορία κατά της Βίας» στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει κάθε πολίτης, επαγγελματίας (πχ δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), καθώς και κάθε φορέας που επιθυμεί να είναι ενεργός κατά της βίας.

Σχόλια