Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τις υπεξαιρέσεις στο Πάντειο

0

Ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 12 χρόνια έως και τρεις φορές ισόβια επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 10 από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 1992 – 1998 από το Πάντειο πανεπιστήμιο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις Αιμίλιος Μεταξόπουλος (25 χρόνια ), Δημήτρης Κώνστας (15 χρόνια), Παναγιώτης Γιετίμης (16 χρόνια) και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος (14 χρόνια).

Στο βασικό κατηγορούμενο Αντώνη Κουτσοδημητρόπουλο το δικαστήριο επέβαλε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ σε άλλους διοικητικούς υπάλληλους και προμηθευτές το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 12 έως 16 χρόνια.

Αθώοι εξάλλου, κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Ιωάννης Καπερώνης, η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου Σοφία Καπετανάκη και η υπάλληλος του Παντείου Μαρία Αραπαντώνη.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι με το σκεπτικό ότι λόγοι συνείδησης δεν του επιτρέπουν να κάνει αποδεκτό το αίτημα, αφού ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο αφορά “”διοικητικές ατασθαλίες”” στα οικονομικά του Πανεπιστημίου από το 1992 έως το 1998. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις προσαυξήσεις του Δημοσίου, η “”μαύρη”” τρύπα προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, το 1999, των τότε πρυτανικών αρχών, βάση πορίσματος ορκωτού λογιστή.