Βέλγιο: Δικαστικό «όχι» στην επαναπροώθηση Ιρακινού στην Ελλάδα

0

Δικαστήριο του Βελγίου τάχθηκε κατά κυβερνητικής απόφασης για την επαναπροώθηση Ιρακινού, αιτούντα πολιτικό άσυλο, στην Ελλάδα εξαιτίας της άδικης και κακής μεταχείρισης των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης η δικαστική απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κοινοτικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του Βελγίου, Φρέντι Ροσμόντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση, η οποία είναι πρώτη του είδους της στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με τους υφισταμένους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων τους, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο και οι πρόσφυγες μπορούν να επαναπροωθηθούν στο κράτος της ΕΕ που εισήλθαν για πρώτη φορά, το οποίο εν προκειμένω είναι η Ελλάδα.
Ωστόσο, η Ελλάδα δέχεται το τελευταίο διάστημα δριμεία κριτική από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για «απαράδεκτη» μεταχείριση των προσφύγων, τους οποίους σύμφωνα με τις καταγγελίες, «φιλοξενεί σε υπερπλήρη κέντρα προσωρινής κράτησης».
Συγκεκριμένα χθες η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε τη μεταχείριση των αιτούντων πολιτικών άσυλο στην Ελλάδα τόσο «ανεπαρκή», ώστε θα πρέπει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις βασικές χώρες υποδοχής προσφύγων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί ούτε μία αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από το 2007.

Σχόλια