Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών ζητούν οι καταναλωτές

0

Βελτιωτικές προτάσεις επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών ζητούν προσθήκη πλαφόν στην τιμή πρώτης προσφοράς προκειμένου για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη και παράταση αναστολής πλειστηριασμών μέχρις ότου περιοριστεί η τρέχουσα οικονομική κρίση. Οι Ενώσεις Καταναλωτών θεωρούν τις ως άνω νομοθετικές προσθήκες δικαιϊκά αυτονόητες, ενώ παράλληλα αιτούνται ευνοϊκών τροποποιήσεων επί μιας σειράς διαδικασιών που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων ζητούνται:

· Αυτοδίκαιη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της περιουσίας του δανειολήπτη μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της αίτησής του.

· Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου του τραπεζικού λογαριασμού για ποσά έως 2.000 ευρώ. · Επιβολή περιορισμών στις εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες που δρουν κατ’ εντολή των πιστωτικών ιδρυμάτων.

· Τροποποιήσεις σχετικά με την ελάχιστη καταβολή της μηνιαίας δόσης ώστε να υπάρχει πραγματική αναλογία με τα εισοδήματα του εκάστοτε οφειλέτη

· Υπαγωγή στο νόμο και των κληρονόμων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προς αποφυγή δήμευσης ακίνητης περιουσίας

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έλαβε προ ολίγου την έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, χωρίς να λείπει η διατύπωση επιφυλάξεων, ακόμα και εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής Γ.Βλάχου, κυρίως για το ζήτημα της αναστολής των πλειστηριασμών καθώς και για το θέμα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Θ.Σκορδάς, επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει σχετικές λύσεις στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σχόλια