Βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές

0

Δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Μεταξύ άλλων, ψυχίατροι και άλλες ιατρικές ειδικότητες έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους. Το υπουργείο έχει έλθει σε συνεννόηση με τη Β Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “”Αττικόν”” και τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στις 8/11/2010, κατά την οποία προσφέρονται ψυχιατρικές υπηρεσίες όπως η εξέταση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού δύο φορές την εβδομάδα.
Αντίστοιχη συνεννόηση είναι σε εξέλιξη και με την Γ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους κρατουμένους στις φυλακές Διαβατών. Κοντά στη σύναψη συμφωνίας βρίσκεται το υπουργείο και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τους κρατουμένους των φυλακών Ιωαννίνων και Γρεβενών.
Παράλληλα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο “”Διεθνής ιατρική: Διαχείριση κρίσεων υγείας”” σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Κρατουμένων “”Αγ. Παύλος””, προχωρά σε μια παρέμβαση για τη φυματίωση, με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη της νόσου και της έγκαιρης αντιμετώπισής της όπου εκδηλώνεται.
Κλιμάκιο της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου αναμένεται να επισκεφθούν τις φυλακές Γρεβενών όπου και θα παραμείνουν για μια εβδομάδα με σκοπό να διεξαγάγουν πλήρη ιατρικό έλεγχο στο σύνολο των κρατουμένων, ενώ διερευνητικές επισκέψεις θα γίνουν και στις φυλακές Κορυδαλλού.
Στις φυλακές γυναικών του Ελαιώνα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου “”Άγιος Σάββας””, έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εξέταση μαστού σε γυναίκες κρατούμενες. Την ψυχοπαθολογική και αναπτυξιακή αξιολόγηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους σε Ελαιώνα και Κορυδαλλό, αναλαμβάνουν από κοινού η Παιδιατρική Κλινική και η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης δρομολογείται η αγορά φορητού ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος, με στόχο να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κρατουμένων Αγ. Παύλος.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται, εξάλλου, η έναρξη λειτουργίας κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕ στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θηβών. Η κοινότητα θα είναι δυναμικότητας 40 κρατουμένων, αριθμός που σταδιακά θα αυξηθεί.

Σχόλια