Βουλή: Ψήφιση ν/σ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

0

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο, «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις».

Κύριος στόχος του νομοθετήματος[Pdf] είναι η αναθεώρηση των γενικών στόχων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Γενικού Λυκείου.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, προκειμένου οι μαθητές να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δύο από τα τέσσερα συνολικά επιστημονικά πεδία στα οποία εντάσσονται και οι αντίστοιχες Σχολές: 1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2. Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3. Επιστήμες Υγείας, 4. Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται μετά τις απολυτήριες, αντί για το αντίθετο που ισχύει σήμερα, ενώ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα 4 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού της επιλογής τους, αντί των 6 μαθημάτων του ισχύοντος συστήματος.
Επίσης προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, αρμόδιου για όλες τις κατηγορίες των εξετάσεων, δηλαδή τις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις εισαγωγικές.
 

Σχόλια