Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

0

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τοποθετούμενος στην Επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ξεκαθάρισε, ότι ο νέος Κώδικας αποτελεί «κυβερνητική πρωτοβουλία και όχι έξωθεν επιταγή».
Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση προσθήκης για τον ορισμό ελάχιστης αμοιβής για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με πάγια αντιμισθία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι και κλήθηκαν προς ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρίνισε, ότι δεν επέρχονται αλλαγές, αναφορικά με τα πάγια ποσά επί των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων που διατίθενται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και των δικηγορικών συλλόγων, τόνισε ωστόσο, ότι αν ανακύψει ζήτημα, αυτό θα λυθεί, βάσει αναλογιστικής μελέτης.

Σχετικά με το νέο Κώδικα Δικηγόρων, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Lawnet.gr έλαβε δήλωση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κας Αναστασίας Γιογλή, η οποία χαρακτήρισε «ξεπεσμό», οποιαδήποτε ρύθμιση εξομοιώνει τους δικηγόρους με τους μισθωτούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Δ.Σ.Ι. τόνισε, ότι ο καθορισμός ελάχιστης αμοιβής για τους μισθωτούς δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε, ότι “σε κάθε περίπτωση η νομοθετική ρύθμιση μόνο για τους εργαζόμενους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία στον ιδιωτικό τομέα, συνιστά πρόδηλη δυσμενή μεταχείριση σε βάρος της ελεύθερης δικηγορίας, το καθεστώς της οποίας οδεύει προς πλήρη απελευθέρωση”.
 

Σχόλια