Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

0

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Σε αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς πέρα από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος θα τιμωρείται πλέον και όποιος επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή, (των Ποντίων, των Αρμενίων, των Μικρασιατών κλπ.)

Η τελική διάταξη για το συγκεκριμένο θέμα ορίστηκε ως εξής:
Απαγορεύεται και τιμωρείται ποινικά με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα ο δημόσιος εγκωμιασμός, αλλά και η κακόβουλη άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις, αμετάκλητες, διεθνών δικαστηρίων, αλλά και με αποφάσεις της ελληνικής Βουλής.
Με ποινές και πρόστιμα τιμωρούνται, όπως από την αρχή είχε τεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και όσοι εγκωμιάζουν δημόσια το Ολοκαύτωμα ή κακόβουλα το αρνούνται. Η ρύθμιση περιλαμβάνει εκτός από τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου και εκείνα που προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την προϋπόθεση ότι έχουν αναγνωριστεί από διεθνή δικαστήρια ή με αποφάσεις της ελληνικής Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ποινές έως τρία χρόνια και πρόστιμα για όσους προβαίνουν σε ρατσιστικά παραληρήματα, προτρέποντας σε πράξεις βίας κατά συγκεκριμένων ομάδων πολιτών με βάση τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό ή άλλο προσανατολισμό.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε σε άλλο νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να ενταχθεί στο αστικό και οικογενειακό δίκαιο και όχι στο παρόν νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα ποινικού χαρακτήρα. «Δεν είναι ένα απλό νομοθέτημα. Θέλει μελέτη. Δεν είναι εύκολο να έρθει με μια απλή διάταξη. Έχει πολλές παραμέτρους φορολογικού και θρησκευτικού χαρακτήρα. Το επεξεργαζόμαστε και θα δούμε που θα πάει» δήλωσε ο κ. Αθανασίου.
 

Σχόλια