Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δωρεές των κομμάτων

0

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και η συζήτησή του θα συνεχιστεί επί των άρθρων την ερχόμενη Πέμπτη.

Σημείο έντονης κριτικής, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, στάθηκε η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών. Στη ρύθμιση ορίζεται ότι στα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων θα πρέπει, πλέον, να αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή – χρηματοδότη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να αποτραπεί η διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που γινόταν, όπως είπε, ακόμα και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών και της λαϊκής συμμετοχής στα κόμματα και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαπλοκή, καθώς με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ, οι προμηθευτές του Δημοσίου θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».
 

Σχόλια