Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

0

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Γ ΄Θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο [link] του υπουργείου Υγείας, για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγει ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, επί τη βάσει ειδικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών εισαγωγής, διάγνωσης και θεραπείας ασθενών.

Επίσης, θεσπίζεται υποχρέωση για αποστολή στοιχείων διοικητικού και ιατρικού φακέλου ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές στην ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ) και καθιερώνεται η υποχρέωση αποστολής σε τακτική βάση αρχείων ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στην ΕΣΑΝ ΑΕ.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία, η ΕΣΑΝ ΑΕ, θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, θα υπάγεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΚΟ και στις ρυθμίσεις περί ανωνύμων εταιρειών, θα τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργού Υγείας και έργο θα έχει τη δημιουργία, τη διαχείριση και επικαιροποίηση σε ετήσια βάση του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Σ.Α.Ν.)

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκαναν λόγο για ένα ελεγκτικό σύστημα που θα περιορίζει τις σπατάλες και υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τις συνταγογραφήσεις, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει καταργεί τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σχόλια