Βουλή: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

0

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ορισμένων καίριων διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου, ήγειρε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διαδικασία της προβλεπόμενης επεξεργασίας.
Ειδικότερα και αναφορικά με το άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το Συμβούλιο επεσήμανε, ότι έχει εκδοθεί πλήθος σχετικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, με τις οποίες διαπιστώνεται παραβίαση του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η οποία προβλέπεται στο αρ.76. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η εν λόγω διάταξη «εγείρει προβληματισμό», σχετικά με το ενδεχόμενο κάμψης της, κατοχυρωμένης στο Σύνταγμα, οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Σημειώνεται, ότι, εν όψει των ανωτέρω, το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης καταθέτει βελτιωτικές προτάσεις, κυρίως αναφορικά με τις διατάξεις για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και για το ζήτημα απορρόφησης των οργάνων της Δημοτικής Αστυνομίας.