Βουλή: Κατάθεση ν/σ για ηλεκτρονική επιτήρηση κατ’ οίκον κρατουμένων

0

Κατατέθηκε την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τίτλο, «Ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων, υποδίκων και κρατουμένων σε άδεια».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα επιτρέπεται η έκτιση υπολοίπου ποινών φυλάκισης, κατ’ οίκον, με ηλεκτρονική επιτήρηση του κρατουμένου, υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση[PDF], σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με τη βοήθεια και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου[PDF], προστίθεται στον Ποινικό Κώδικα άρθρο 110Β, βάσει του οποίου εισάγεται ο θεσμός της απόλυσης καταδίκων υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο αρ.283Α ΚΠΔ. Η ρύθμιση αυτή θα βρίσκει εφαρμογή, εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, ενώ σε περιπτώσεις που ο αιτών εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα 14 ετών φυλάκισης. Τέλος, σε περίπτωση που ο κρατούμενος εκτίει πολλαπλές ποινές σωρευτικώς, ορίζεται ως ελάχιστο όριο κάθειρξης τα 17 έτη.
Επίσης, προβλέπεται η ανάκληση ή η άρση της απόλυσης, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης του κρατουμένου με τις υποχρεώσεις που του επιβάλλονται, ή τέλεσης νέων αδικημάτων, ενώ από το πεδίο εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων εξαιρούνται ρητά ειδεχθή και βαριά κακουργήματα, όπως οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών, παιδεραστία, κακοποίηση ανηλίκων και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Να σημειωθεί τέλος, ότι υπεύθυνο της επεξεργασίας του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης καθίσταται το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προβλέπεται ωστόσο η δυνατότητα ανάθεσης της υλοποίησης των επί μέρους τεχνικών ζητημάτων και της λειτουργίας του συστήματος, σε ιδιωτικές εταιρείες.
 

Σχόλια