Βραδύτατοι οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης και στο Εφετείο

0

Η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, η οποία επικρατεί και στο Εφετείο Αθηνών οδήγησε τους προϊσταμένους του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Βασίλη Φούκα και Γιώργο Κολιοκώστα, αντίστοιχα, στην άμεση σύγκληση της Oλομέλειας των συναδέλφων τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφετείου Αθηνών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 4.000 υποθέσεις κακουργημάτων, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από επτά ως δέκα χρόνια μετά την τέλεσή τους, ενώ τις περισσότερες φορές, από την έκδοση αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος μέχρι τη δίκη, σε πρώτο βαθμό, μεσολαβούν περίπου τέσσερα χρόνια.

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα όσον αφορά στην εκδίκαση πλημμελημάτων στο Εφετείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι από το χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό μέχρι να οδηγηθεί αυτή στις αίθουσες του Εφετείου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 4-5 μήνες.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί, οδήγησε την Ολομέλεια του Εφετείου να αποφασίσει την «αναβάθμιση» δύο τριμελών Εφετείων Πλημμελημάτων (του Γ΄ και του Δ΄) σε Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων (Ε΄ και ΣΤ΄).

Δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι, επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια έχει άμεσες συνέπειες σε ό,τι αφορά την εκδίκασή τους και στα επόμενα στάδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος παραγραφής των πράξεων.

Σχόλια