spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήBREXIT - Τέλος Εποχής ;

BREXIT – Τέλος Εποχής ;

του Αντώνη Π. Αργυρού, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο

spot_img
spot_img
spot_img

Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, και η απόφαση αυτή πέρασε στην ιστορία. Αύριο στις 23.00 το βράδυ της 31 Ιανουαρίου 2020, τοπική ώρα, ήταν προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις έγιναν στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το ιστορικό γεγονός. «Είναι μια πληγή για μας», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε συνέντευξή του στο CNN την παραμονή αυτής της ιδιαίτερης ημέρας. «Αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε τη βούληση των βρετανών πολιτών».

Η αλήθεια είναι ότι Ευρώπη θα είναι φτωχότερη με την απουσία της Μεγάλη Βρετανίας μετά από 47 ολόκληρα χρόνια κοινής Ευρωπαϊκής πορείας. Ανεξάρτητα από τα αρνητικά γεγονότα που επιμελώς έχει καταγράψει η ιστορία ,δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι υπήρξε η Βρετανία στυλοβάτης της ελευθερίας της Ευρώπης και του Κόσμου, σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και στάθηκε πάντοτε αντίθετη στο ναζισμό και τον φασισμό και το πλήρωσε με το αίμα των παιδιών της.

Όμως πέραν από τίς σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ και η ίδια η Βρετανία θα περάσει δύσκολα , η νέα πραγματικότητα δεν είναι ευμενώς αποδεκτή στην Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχίες που τάχθηκαν κατά πλειοψηφία το 2016 υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για ρήγματα ενώ το Brexit θα ίσως έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Έως 75.000 θέσεις εργασίας αναμένει να χαθούν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά το Brexit η Τράπεζα της Αγγλίας!

Μια καινούργια εποχή ξεκινά για την Ευρωπαϊκή Ένωση με αδύναμους κρίκους και σοβαρά προβλήματα στους 27 . Η 31 Ιανουαρίου 2020 αναμφίβολα, ήταν μια μέρα από αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Ήταν μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη που μπαίνει σε μια περίοδό αβεβαιότητας . Το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, είναι «μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη», εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του (πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον) Τσώρτσιλ, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας με μερίδιο 4,2% (2016) ενώ στη Βρετανία κατοικούν μονίμως 40-45.000 Έλληνες, υπάρχει σημαντική ελληνική φοιτητική παρουσία στα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ σημαντική είναι και η δράση γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια περίπου 9.800 Έλληνες φοιτητές.

Η βρετανική αγορά αποτελεί σημαντική αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας κάνει την Ελλάδα ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητό τουριστικό προορισμό, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Ευκαιρίες ενδέχεται να δημιουργηθούν για την ελληνική ναυτιλία, από το brexit.

Δεν θα είναι το τέλος για εμάς, τους Ευρωπαίους. Η Βρετανία θα είναι πάντα στην «καρδιά» της Ευρώπης.

spot_img

Lawjobs