Ψήφισμα του ΔΣΠ για τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας

0

Την αντίθεσή του στην επιλογή του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη  μετατροπή του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο», από «γενικής-υποχρεωτικής παιδείας» σε «επιλογής», στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωση – ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του. Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος είναι το εξής:
 

«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκε τη μετατροπή του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο», από «γενικής-υποχρεωτικής παιδείας» σε «επιλογής», στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το «Νέο Λύκειο».

    Πιστεύουμε ότι  ένα «Νέο Λύκειο», που επιδιώκει να αποτελέσει αυτόνομη και ανεξάρτητη εκπαιδευτική βαθμίδα, δεν νοείται να αποδυναμώνει την συστηματική ενασχόληση του πολίτη με την παιδεία, κυρίως ενώπιον της σημερινής παγκόσμιας πολύπλοκης πραγματικότητας, ενώ σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις πρώην ανατολικές χώρες και τα βαλκάνια, το αντίστοιχο μάθημα έχει αποκτήσει ένα προνομιακό παιδαγωγικά καθεστώς.

   Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αποφασίσει την παραμονή ως υποχρεωτικού του μαθήματος «Πολιτική & Δίκαιο» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο για να διδάξει τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας πολιτικό πολιτισμό, αλλά και πολιτική επιχειρηματολογία και δράση.

   Γιατί τώρα η ανάγκη να ενισχύσουμε την ήδη απαξιωμένη πολιτειακή παιδεία στο τρέχον εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι προφανέστερη από ποτέ.»

 

Σχόλια