Ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο για τις φυλακές

0

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές.

Τονίζοντας πως «είναι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι του κου Σαμαρά ή του κου Καρατζαφέρη» και διαβεβαιώνοντας πως θα επανέλθει με συμφωνία του ίδιου του Πρωθυπουργού που επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις, ο Μ. Παπαϊωάννου, απέσυρε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδικασμένους για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη. Παράλληλα, παρέτεινε την χρονική διάρκεια της ισχύος των ρυθμίσεων από πέντε σε δέκα μήνες, υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφυλακισθούν ενδεχομένως και περισσότεροι φυλακισμένοι απ’ ό,τι προηγουμένως.

Η ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης, θα αφορά πλέον κατάδικους με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, καθώς και κατάδικους με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως 5 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνω και ο ηθικός αυτουργός για να λένε για κάποιον που υποτροπίασε, πως ‘ο Παπαϊωάννου τον έβγαλε και ξαναέκανε το έγκλημα’» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το προσδιόρισαν οι αριθμοί. Είπανε οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πως είναι θέμα αρχής γι’ αυτούς. Και για μένα είναι θέμα αρχής να μην βγει κανείς! Όταν όμως μια Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα να κτίσει νέες φυλακές, θα πρέπει να έχει όσους φυλακισμένους αντέχει το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται μια πάγια ρύθμιση ώστε για να μπει κάποιος στη φυλακή, να αποφυλακίζεται εκείνος που είναι πιο κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως αυτό θα δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν έξω απ’ τις σκέψεις μου» είπε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Παπαϊωάννου, στηλίτευσε την στάση όλων των προηγούμενων υπουργών Δικαιοσύνης που διαμαρτυρήθηκαν για τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρη Καστανίδη. «Εγώ θα επανέλθω – και θα επανέλθω και στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά με πρόσθετα μέτρα. Τον απασχολούν και τον Πρωθυπουργό εκείνοι οι 7000 φτωχοί σε σύνολο 12700 φυλακισμένων…».

 

Σχόλια