Ψηφίστηκε το ν/σ για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών

0

Δεκτό κατ’ αρχήν και κατά άρθρο κατά πλειοψηφία έγινε, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες. Οι διατάξεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν με 144 ψήφους και μεταξύ άλλων, αφορούν:
    
-Τις εξουσίες που δίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίζει για τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο, με τον προσδιορισμό των προς μεταβίβαση στοιχείων, να γίνεται από έναν επίτροπο διορισμένο από την ΤτΕ (άρθρο 141).
-Την αναδρομική απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη που προέκυψαν από την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

H συγκεκριμένη διάταξη δέχτηκε οξεία κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης όπως έχει, τάχθηκε σε παρέμβασή του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε να παραμείνει η οφειλή της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά να αποπληρωθεί αργότερα – χωρίς η πρότασή του να γίνει δεκτή

– Τη δυνατότητα που δίνεται έναντι χρηματικού αντιτίμου, στις ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα αναψυχής και επιχειρήσεις κάμπινγκ, να κάνουν χρήση του αιγιαλού, σε περίπτωση που μεταξύ των ορίων τους και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μέχρι τα τέλη του έτους.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως «η ρύθμιση έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι το οριστικό σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι θίγεται ο χαρακτήρας του αιγιαλού» (άρθρο 172).

– Την αναδρομική (έπειτα από 2,5 έτη) απόλυση των πρώην εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ. Η ρύθμιση δεν δίνει το δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων, ή υπαγωγής τους στο ταμείο ανεργίας, ενώ αποκλείεται και η απορρόφησή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης -κάτι που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του ίδιου του ΕΟΜΜΕΧ.

– Τις νέες ρυθμίσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση ΝΕΡΙΤ, οι οποίες προβλέπουν συντόμευση της άσκησης των δικαιωμάτων της καταργηθείσας ΕΡΤ και -κατά την αντιπολίτευση- έμμεση μετατροπή της «ανυπόστατης» ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ.