Δ. Βερβεσός: Προβληματική η επιτυχία του 4ου εγχειρήματος επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης

0

Με μια συνοπτική, περιεκτική και ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του, ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διατυπώνει τα σχόλια αλλά και τις σοβαρές επιφυλάξεις του, για ορισμένα από τα βασικά μέτρα τα οποία προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Δ. Βερβεσού:

«Τα σημεία – «σκέψεις» του φερόμενου προς συζήτηση και διαβούλευση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί την 4η – χρονικά – απόπειρα της δρώσης πολιτειακής λειτουργίας, που επιχειρεί – κατά τη δήλωση βουλήσεως τουλάχιστον – των νομοθετούντων την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ήτις άπαντες – νομίζω – ευχόμεθα να στεφθεί με επιτυχία πράγμα το οποίο δεν επέτυχαν οι τρεις (3) προηγούμενες.

Αναφορικά με τα ζητήματα μεταφοράς δικαστικής ύλης σε συμβολαιογράφους, ως μορφή επιτάχυνσης και αποσυμφόρησης της δικαστηριακής ύλης, φαίνεται πως ωριμότερες και νηφαλιότερες σκέψεις επικράτησαν, στην εκτίμηση μεταξύ ωφέλειας – ζημίας και δεν ήχθημεν σε αλυσιτελείς και λύσεις κλονιστικές της κοινωνικής διακινδύνευσης τους εννόμου αγαθού της απονομής της δικαιοσύνης.

Σε ορθή κατεύθυνση κινούνται επίσης μια σειρά από νομοθετικές τομές, που εισάγουν νέους θεσμούς, ή διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής ήδη υφιστάμενων τοιούτων ή η κατάργηση άλλων στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης δικαστικής ύλης (πχ. ενδικοφανείς προσφυγές στη διοικητική δίκη, δικαστική μεσολάβηση στην αστική δίκη, πιλοτική δίκη, προκαταρκτική έρευνα στην ποινική διαδικασία, κπλ.).

Επίσης, ορθές τυγχάνουν παρεμβάσεις, που αποκαθιστούν αδικίες του σημερινού δικονομικού συστήματος, που αίρουν οικονομικές αγκυλώσεις στη δικαστική επιδίωξη εννόμων δικαιωμάτων των πολιτών ή όσες προωθούν – τουλάχιστον νομοθετικά – την «ηλεκτρονική» δικαιοσύνη.

Εκ των προτέρων καταδικασμένες ή σε παταγώδη αποτυχία, είναι οι «σκέψεις» περί καθορισμού – νομοθετικά – ελαχίστων χρονικών ορίων προσδιορισμού δικασίμων και έκδοσης αποφάσεων, ενόψει της δεδομένης πάγιας νομολογίας και δη των Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας, που έχουν κρίνει περί της ενδεκτικότητας των σχετικών προθεσμιών, που και κατά το παρελθόν, είχαν θεσπισθεί με προηγούμενα νομοσχέδια (πχ. Αρθρ. 32 ν. 1545/85) αλλά και της απουσίας κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των άνω νομοθετικά τασσόμενων προθεσμιών.

Πολλές άλλες «ρηξικέλευθες» «σκέψεις» του πολυνομοσχεδίου πείθουν και τον πλέον καλοπροαίρετο τρίτο ή ότι οι «σκεφθέντες» τα σημεία, έχουν σοβαρή απόσταση από την καθημερινή πρακτική απονομής της Δικαιοσύνης τουλάχιστον στα Ελληνικά Δικαστήρια το 2011 (πχ. προθεσμία προκατάθεσης προτάσεων και στις ειδικές διαδικασίες, θέσπιση – το πρώτον – μονομελών (!!) Εφετείων Κακουργημάτων για ευχερώς ανιχνεύσιμα (!!) κακουργήματα (μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναγράφονται πχ. οι ληστείες (!!), έκδοση Διατάξεων αντί δικαστικών αποφάσεων για σοβαρές υποθέσεις όπως η θέση επιχείρησης σε εκκαθάριση, για σύσταση σωματείου κτλ., η αυτοδίκαιη αναστολή εκτελέσεως επί ανακοπής κατά διαταγών πληρωμής κτλ.).

Τέλος, ο περιορισμός του 24ωρου ωραρίου λειτουργίας μέχρι την 5η απογευματινή (!!), σε πείσμα των αποφάσεων των συλλογικών συσσωματώσεων των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων, χωρίς να αποφασίζεται επιτέλους ο ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ περιορισμός των ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ει μη μόνο ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΤΟΙΟΥΤΟΣ και ο περιορισμός του εύρους των θερινών δικαστικών διακοπών των Συνεδριάσεων, δεν «πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα» στον κρίσιμο για το ίδιο το πολυνομοσχέδιο ζήτημα της «επιτάχυνσης» και κατ’ εμέ καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την επιτυχία και του 4ου χρονικά αυτού του εγχειρήματος.»

 

Αθήνα, 09/12/2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Σ.Α.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια θεσμικών φορέων για το Πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης