Δ. Παξινός προς Χ. Καστανίδη: «Σε ώρα μηδέν η Δικαιοσύνη»

0

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στην απονομή του Δικαίου στη χώρα μας εκθέτει σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Παξινός. Ο κ. Παξινός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως η Δικαιοσύνη έχει φθάσει «σε οριακό σημείο, σε ώρα μηδέν» και ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ υπουργείου και δικηγορικού κόσμου, ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Στην επιστολή του ο κ. Παξινός κάνει ιδιαίτερη μνεία στους, συχνά δραματικά αργούς, ρυθμούς της Θέμιδος: «Η υλικοτεχνική υποδομή παραπέμπει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έχει οδηγήσει σ αρνησιδικία, σε αποδυνάμωση του δικαιώματος, και σε κλονισμό της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. Κλονισμός όμως στον θεσμό της Δικαιοσύνης σημαίνει κλονισμό στο Κράτος Δικαίου, στο οποίο ερείδονται η Δημοκρατία και οι θεσμοί της». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει ότι για να εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση απαιτούνται στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ ατυχείς πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν παρατείνει ακόμα περισσότερο το διάστημα αυτό.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ασκεί επίσης κριτική στους προηγούμενους υπουργούς Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι αντιμετώπισαν τα μεγάλα προβλήματα, όπως το σωφρονιστικό σύστημα και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής του Δικαίου, με «επιπόλαιο και αποσπασματικό τρόπο». Παράλληλα, τονίζει ότι «αναμένουμε από τις 8.10.2009 απάντηση στο αίτημά μας για συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός προγραμματισμού που θα αποβλέπει σε ουσιαστικότερες μέρες για τη Δικαιοσύνη».
Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή του κ. Παξινού, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ήρθε να τον επιβεβαιώσει, δικαιώνοντας έναν 43χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε προσφύγει κατά της χώρας μας για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσής του από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο 43χρονος είχε βρεθεί στο εδώλιο κατηγορούμενος για απάτη και χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια ώσπου η δικαστική περιπέτειά του να λάβει τέλος με την αθώωσή του. Το ΕΔΑΔ δέχθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που αφορά στο δικαίωμα δίκαιης δίκης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και επέβαλε στη χώρα μας να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα με το ποσό των 8.000 ευρώ.

Σχόλια