Δεκάδες οι εμπλεκόμενοι στην υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσ/νικης

0

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε νέα διάσταση ως προς τον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση.
υπεξαίρεσης κονδυλίων στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε αντίθεση με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του δήμου, που επέρριπτε ευθύνες σε βάρος τεσσάρων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας, η εν εξελίξει και ιδιαιτέρως εξονυχιστική έρευνα της οικονομική επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπεράς εμπλέκει στην υπόθεση συνολικά 13 άτομα.

Πρόκειται για υπαλλήλους «ανώτερους και μη» των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου που φέρονται να χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα με τα οποία εκταμίευαν χρήματα.

Τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν αντιστοιχούσαν σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Το ακριβές ποσό που φέρεται να υπεξαιρέθηκε δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Προς την κατεύθυνση του προσδιορισμού του ακριβούς ποσού αναμένεται να συμβάλει το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας που αναμένεται να συνταχθεί μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου.

Με βάση το πόρισμα αυτό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, ερευνώντας αν τελέστηκαν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αναμένεται να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες που αναλογούν σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο.

Τα παραπάνω αδικήματα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου (1608/50) που επισύρει εξοντωτικές ποινές οι οποίες φθάνουν ως την ισόβια κάθειρξη.