Δεν κατεδαφίζονται οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας

0

Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε τη διατήρηση των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ακυρώνοντας απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που προέβλεπε την κατεδάφιση έξι από αυτά.

Η ακύρωση στηρίχτηκε στην πλημμελή αιτιολόγηση της Υπουργικής απόφασης που απέκλειε από τον χαρακτηρισμό των διατηρητέων έξι από τις πολυκατοικίες, ενώ σε αυτήν αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που θεμελιώνουν την ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία του συγκροτήματος των προσφυγικών κατοικιών. Παράλληλα, στην δικαστική απόφαση γίνεται επίκληση διατάξεων του Συντάγματος και συμβάσεων για την προστασία αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες τα μνημεία συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, συνιστούν ουσιώδες στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, ευθύνη και δικαίωμα του καθενός.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει για την υπόθεση οι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αθηναίοι δημότες που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική Υπουργική απόφαση.

Σχόλια