Διάψευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης των δημοσιευμάτων περί πιέσεων στους δικαστές απο την τρόικα

0

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο με την τρόικα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατώτερος υπάλληλος, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτησή της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ρωσίδα γυναίκα υπάλληλος – εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη συνάντηση κάλεσε δύο ανώτερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και τους πίεσε να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι έγινε συνάντηση στο υπουργείο, η οποία όμως ήταν τεχνική. Παρόντες ήταν, όπως είπε, και δύο ειρηνοδίκες, είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν ελέγχθηκε η ουσία των υποθέσεων αλλά τα μέλη της τρόικας ενημερώθηκαν για τον όγκο των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 78.000.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι ουδείς υπάλληλος της τρόικας είχε αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη για το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών και «είναι αστείο να λέγεται ότι έγιναν συστάσεις να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των τραπεζών» με δεδομένο το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επ΄αυτής δεν δικαιούται να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο υπουργός.

Σχόλια