Διάκριση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ σε Διεθνή Διαγωνισμό στις ΗΠΑ

0

Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέκτησε την 15η θέση στα γραπτά στον κόσμο στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition», που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2019.

Στον φετινό διαγωνισμό, που διοργανώθηκε για 60ή χρονιά, συμμετείχαν σχεδόν 700 Πανεπιστήμια από 100 χώρες, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο και σημαντικότερο παρόμοιο γεγονός στον κόσμο. Η Νομική Σχολή εκπροσώπησε την Ελλάδα μετά την επικράτηση της ομάδας του ΑΠΘ στους εθνικούς προκριματικούς γύρους, που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ απαρτίζονταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Μαρία Θεοδώρου (4ο έτος), Χρήστο Ζώη (5ο έτος), Πολυξένη Μποτού (4ο έτος) και Ελισάβετ Παπαθανασίου (4ο έτος). Τα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν με την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, στην οποία παρέδωσαν το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

Την ομάδα προετοίμασαν οι Ιωάννης Ναζίρης, Δ.Ν., Επιστημονικός Συνεργάτης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και Βασίλης Περγαντής, Επίκουρος Καθηγητής. Ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι για τον Διαγωνισμό είναι οι Επίκουροι Καθηγητές της Νομικής Σχολής, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης και Βασίλης Περγαντής.

Η ομάδα έλαβε χρηματοδότηση για τη συμμετοχή της στον εθνικό, προκριματικό γύρο και στον διεθνή, τελικό γύρο του Διαγωνισμού από τη Νομική Σχολή, την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης λαμβάνει μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό από το ακαδημαϊκό έτος 1995-1996 και έχει λάβει πολλά βραβεία, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την 1η θέση στον κόσμο στο γραπτό σκέλος του διαγωνισμού το 2005 και την 3η θέση στη συνολική κατάταξη το 2009.

Τα μέλη της ομάδας προετοιμάζονται επί αρκετούς μήνες σε γενικές και ειδικότερες θεματικές του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο προσομοίωσης της διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη, υποβάλλουν εγγράφως τα δικόγραφα με τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους και αγορεύουν ενώπιον κριτών/δικαστών που βαθμολογούν και αποφαίνονται για τη νικήτρια ομάδα σε κάθε δίκη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα: https://www.ilsa.org/about-jessup/

Σχόλια