Διαμαρτυρία ΔΣΑ για τη διείσδυση του κομματισμού στη Δικαιοσύνη

0

Την έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Παξινού προκάλεσε η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δοθεί στη δημοσιότητα πριν κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο στο οποίο περιέχεται η ρύθμιση για την ποινικοποίηση της κουκούλας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε επίσης στη διείσδυση του κομματισμού στο χώρο της Δικαιοσύνης «με βένετους και πράσινους να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας» και ζήτησε, ως πρώτο βήμα, την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει:

«Είναι βαρύτατη θεσμική προσβολή, νομοσχέδιο με τίτλο Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις, να δίδεται στη δημοσιότητα πριν αυτό κατατεθεί και ανακοινωθεί στη Βουλή. Η πρωτοφανής πρακτική, η οποία εγκαινιάζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, για λόγους που εκείνος γνωρίζει, αποτελεί ολίσθημα και περιφρόνηση σε βασικές αρχές λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας .Πάγιά μας θέση αποτελούσε και αποτελεί η λειτουργία των θεσμών, με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και αυτοσεβασμό των φορέων τους στο διακριτό ρόλο που το Σύνταγμα τους έχει αναθέσει. Ο κομματισμός, όπως έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια, έχει εισχωρήσει και στον ιερό χώρο της Δικαιοσύνης, με βένετους και πράσινους να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, με όλες τις εντεύθεν αρνητικές συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο απονομής, στην αξιοπιστία της».

Ο Δημήτρης Παξινός πρόσθεσε ότι η “η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη και έντρομη το διασυρμό των θεσμών, την ισοπέδωση αξιών, την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης. Κι αυτό είναι άδικο για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των λειτουργών της, που επιτελούν, κατά συνείδηση, το χρέος τους. Ένα πρώτο βήμα είναι η δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από εκλεκτορικό σώμα. Όσο είναι καιρός ακόμη.»Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, η Δημοκρατία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, είναι θέμα πατριωτισμού για τον καθένα, για όλους. Επιτέλους, ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά”.

Σχόλια