Διαμαρτυρία ιδιοκτητών καφενείων για την άδεια χρήσης μουσικής

0

Πενήντα ιδιοκτήτες καφενείων από την επαρχία Αλμωπίας Πέλλας κρέμασαν συμβολικά τα κλειδιά των καταστημάτων στα κάγκελα της κεντρικής πύλης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν 2121/93), που αφορά την καταβολή χρημάτων στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), για την προμήθεια άδειας χρήσης μουσικής.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Λουκά Ανανίκα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ο κ. Ανανίκας δεσμεύθηκε να μεταφέρει τις προτάσεις τους στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφενείων, Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμωπίας, που αριθμεί 270 μέλη, υποστηρίζει ότι εταιρίες Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια» και ότι «εκπρόσωποί τους έρχονται στα καφενεία των χωριών, πολλές φορές με συνοδεία Αστυνομίας, για να εισπράξουν το τέλος, και αν κάποιος δεν δύναται να το καταβάλει εκείνη τη στιγμή, οδηγείται στο Αυτόφωρο και στη συνέχεια στα δικαστήρια και τις φυλακές».

«Δεν θέλουμε να μας κυνηγάνε σαν εγκληματίες, ζητάμε την αντικειμενικοποίηση του νόμου, να αποδεικνύεται δηλαδή -για παράδειγμα, από τη φορολογική δήλωση- τι μπορεί να πληρώσει ο καθένας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα στα πλαίσια της λογικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Χατζηδημητριάδης.

Σχόλια