Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην επικεφαλής της Siemens

0

Ο 4ος ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς ο κατηγορούμενος για την υπόθεση ενημέρωσε τον ανακριτή δια του συνηγόρου του ότι λόγοι υγείας τον εμπόδισαν να ταξιδέψει από το Μόναχο, στην Αθήνα, για να προσέλθει σε απολογία.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Νωρίτερα, απολογήθηκε επί πέντε ώρες στον ανακριτή Ζαγοριανό ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μετά την απολογία κρίθηκε προφυλακιστέος.

Για την ίδια κατηγορία απολογήθηκε και πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 700.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Αδυναμία παράστασης δήλωσε, επίσης, και ο συνήγορος πρώην στελέχους του ΟΤΕ, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε το πρωί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση σε βάρος του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

H μήνυση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, ο οποίος ανέθεσε την προκαταρκτική έρευνα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν.Κανελλόπουλο, ο οποίος μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες.

Ο ανακριτής έδωσε, επίσης, προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα σε άλλο ένα πρώην στέλεχος της Siemens.