Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

0

Διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών, καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεσή [PDF] της με τίτλο: «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», η οργάνωση εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και τα αυξημένα φαινόμενα παράνομης «επαναπροώθησης» προσφύγων στην Τουρκία, από Έλληνες συνοριοφύλακες.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, απαγορεύεται η «επαναπροώθηση», η βίαιη δηλαδή επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κράτη υποχρεούνται, μέσω δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών, να εξετάζουν τα πραγματικά περιστατικά και να χορηγούν άσυλο στους διατρέχοντες κίνδυνο.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορά της, όμως στην πραγματικότητα σπρώχνει ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας πίσω στην Τουρκία και αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκονται ξανά σε κίνδυνο, δηλαδή σε πατρίδες όπου πιθανόν να διώκονται ή να κινδυνεύουν για πολιτικούς ή άλλους λόγους», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Jezerca Tigani, για να συμπληρώσει ότι ακόμα και σε περίπτωση που εισέλθουν στη χώρα μας οι μετανάστες βρίσκονται, τις περισσότερες φορές,αντιμέτωποι με άκρως ακατάλληλες συνθήκες υποδοχής και κράτησης.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει υπόψη τις καταγγελίες και να τιμωρήσει τους ενόχους για αυτές τις συμπεριφορές που εκθέτουν τη χώρα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό γενικότερα».