Διεθνής Αμνηστία: Να καταργήσει η Ελλάδα τον νόμο περί βλασφημίας

0

Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, σχετικά με το πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης εξαιτίας της καταδίκης 29χρονου μπλόγκερ σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για “προσβολή θρησκεύματος”. Πρόκειται για την υπόθεση της σελίδας που είχε δημιουργήσει στο Facebook ο Φίλιππος Λοΐζος με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο.

Ο μπλόγκερ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το νόμο του 1951 περί βλασφημίας για «κακόβουλη βλασφημία» και «προσβολή θρησκεύματος» και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με αναφορές, η σύλληψή του πυροδοτήθηκε, όταν ο Χ. Παππάς, βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», έθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ερώτηση σχετικά με τη σελίδα του «Γέροντα Παστίτσιου».

Στην ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστεία αναφέρει ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια” και υπενθυμίζει την εισαγγελική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2012, σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας ή την παραπομπή σε δίκη του Κώστα Βαξεβάνη, αρχισυντάκτη του ερευνητικού περιοδικού HOT DOC και δημοσιογράφου, για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, όταν δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι “το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό” και καλεί, επίσης, τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας.