Διευκρινίσεις Καστανίδη για τη συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές

0

Τη διαβεβαίωση ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα συμμετάσχουν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που θα συσταθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την επιτάχυνση απονομής του Δικαίου έδωσε ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης.
Με διευκρινιστική ανακοίνωση, ο κ. Καστανίδης δήλωσε προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ότι «οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας είναι οι θεσμικοί σύμβουλοι και άμεσοι συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης. Συνεπώς, είναι αδιανόητο ο υπουργός Δικαιοσύνης να τους αγνοήσει». Και πρόσθεσε: «Πράγματι, θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη, ώστε κάποιος να διαμαρτύρεται, εκτός αν αυτό γίνεται προληπτικώς».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην οποία εκφραζόταν η έντονη διαμαρτυρία του συλλόγου για την απουσία του από τις δύο επιτροπές: «Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ τη συγκρότηση δύο επιτροπών από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ερήμην των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ μόλις στην προχθεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής τού υπενθυμίσαμε και τονίσαμε τη με νομοθετική διάταξη θεσμοθετημένη –ήδη από την εποχή του Φίλιππου Πετσάλνικου– συμμετοχή μας στις επιτροπές. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ομόφωνα καταδικάζει αυτή την προσβλητική συμπεριφορά του νέου υπουργού, που αντίκειται πρωτίστως στον επιδιωκόμενο σκοπό, αλλά και στη δεοντολογία, στη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική των προκατόχων του και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο σε νομοσχέδια, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης –που επί σειρά ετών ο κάθε υπουργός επαγγέλλεται– να μη συμμετέχουν θεσμικά οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, για να εκφράσουν και να συνδράμουν στη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για τα πρακτικά προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης που ταλανίζουν την Ελληνική Κοινωνία. Αντιτιθέμεθα σε τέτοιου είδους πρακτικές και καταγγέλλουμε αυτή την έλλειψη σεβασμού στους θεσμικούς φορείς. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, καλούμε τον νέο υπουργό να επανορθώσει».

Σχόλια