Διευκρινήσεις ζήτησε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το ν/σ των ΔΕΚΟ

0

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων και το θέμα της διαιτησίας.

Στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου, η Επιστημονική Υπηρεσία ζητά να διευκρινιστεί εάν καταργείται η διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα σε εργαζομένους και διοίκηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 του Συντάγματος.

Στην έκθεσή επίσης ζητούνται διευκρινίσεις για το αν η έγκριση της διυπουργικής επιτροπής θα προηγείται ή θα έπεται της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης. Στη δεύτερη περίπτωση επισημαίνεται ο κίνδυνος να ακυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μέσω της διαιτησίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα αποφασίζει με νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες εντός τεσσάρων μηνών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Σχόλια