Διεύρυνση αρμοδιοτήτων του ΣτΠ, με το ν/σ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής [Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης].

Στις νέες ρυθμίσεις, προβλέπονται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συνήγορου του Πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να διερευνά φαινόμενα αυθαιρεσίας από ένστολους. Ειδικότερα, προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη, ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορεί να διενεργεί σχετικές έρευνες.