Διημερίδα για την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος

0

Διημερίδα διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δασολόγων και την Ένωση Διοικητικών Δικαστηρίων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της επικείμενης αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.

Διακεκριμένοι νομικοί και δασολόγοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος, ενώ όλοι οι εισηγητές υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου, ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της γης.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος υποστήριξε ότι «η αναθεώρηση του άρθρου 24, θα αποτελούσε θεσμική οπισθοδρόμηση», ενώ τόνισε ότι «οι νομικές λύσεις είναι ευκολότερες, από τις πολιτικές», ενώ ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, παρουσίασε στοιχεία από το Δίκαιο της Γερμανίας της Αυστρίας και της Ελβετίας για την προστασία των δασών, επιχειρώντας σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα και τονίζοντας το γεγονός ότι «τα νομικά συστήματα των τριών κρατών, αγνοούν την ελληνική διάκριση σε «δάσος» και «δασική έκταση» και αναγνωρίζουν μόνο τη διάκριση σε «δάσος» και «μη δάσος». .

Παράλληλα οι εισηγητές τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής των βασικών διατάξεων του άρθρου 24, ενώ έγινε αναφορά και στις «πιέσεις», που ασκούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί, «για να παρακαμφθεί η γνωστή περιβαλλοντική δράση του Συμβουλίου της Επικρατείας».