Δικαιώθηκε υπάλληλος που απολύθηκε λόγω καθυστερημένης προσέλευσης στην εργασία του

0

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του εφετείου της Αθήνας και απεδέχθη την καταβολή αποζημίωσης σε υπάλληλο που απολύθηκε επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις καθυστερούσε την προσέλευσή του στην επιχείρηση.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος καθυστερούσε να προσέλθει στην εργασία του – από ένα έως τρία τέταρτα – για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνέχιζε, όμως, την εργασία του και μετά τη λήξη του ωραρίου. Η εταιρεία του, τον είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως κοινοποιώντας του μάλιστα και εξώδικο με αφορμή μιας ημέρας απουσίας του.

Σύμφωνα με την εταιρεία η απουσία του εκλαμβάνεται ως σιωπηρή καταγγελία της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του αλλά και οικειοθελή αποχώρησή του από την εργασία του, διότι με τη συμπεριφορά του αυτή είχε ως σκοπό την απόλυσή του και την καταβολή αποζημίωσης.

Ο Άρειος Πάγος, ωστόσο, με απόφαση του (182/2008) δέχθηκε όπως και το εφετείο, ότι η καθυστερημένη προσέλευση του υπαλλήλου στην εργασία του οφείλονταν σε αμελή συμπεριφορά του και δεν αποδείχθηκε ότι γίνονταν από πρόθεση με σκοπό να εξαναγκάσει τους εργοδότες του να τον απολύσουν, αφού μάλιστα χρειαζόταν τέσσερα ακόμη χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Άρειο Πάγο, με βάση τις αρχές της καλής πίστης η συμπεριφορά αυτή του υπαλλήλου δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούσε σιωπηρή δήλωση βούλησής του για λύση της εργασιακής σύμβασης. Με το σκεπτικό αυτό κρίθηκε ότι στον εν λόγω υπάλληλο έπρεπε να επιδικαστεί αποζημίωση περίπου 24.000 ευρώ που δικαιούτο λόγω απόλυσης.

Σχόλια