Δικαίωση αλλοδαπών εργαζομένων στη γεωργία και την κτηνοτροφία

0

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στη γεωργία και την κτηνοτροφία θα καθορίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έγινε έπειτα από προσφυγή αλλοδαπών στο Εφετείο και το ανώτατο δικαστήριο. Σύμφωνα, με την ίδια απόφαση σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι Έλληνες ή αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας και έχουν προσληφθεί με προφορική σύμβαση, δικαιούνται τις αποδοχές της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπερωρίες και προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους εφόσον εργαστούν Κυριακές ή αργίες.
Ακόμα, οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων πρέπει να απασχολούνται 40 ώρες την εβδομάδα και η επιπλέον εργασία θα πρέπει να αμείβεται υπερωριακά.
Στην προκειμένη περίπτωση Αλβανοί υπήκοοι που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα προσελήφθησαν με προφορική σύμβαση εργασίας ως εργάτες σε γεωργική επιχείρηση που είχε θερμοκήπια και κτήματα στον Μαραθώνα, Βαρνάβα και Κάτω Σούλι Αττικής.

Σχόλια