Δικαίωση κρατουμένου στις φυλακές Μαλανδρίνου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0

Δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου προκειμένου να επιτραπεί η άμεση μεταφορά του σε εξειδικευμένο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε δύο λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα απειλητικά για τη ζωή του.
Σύμφωνα με την αίτηση, η «εγκληματική αδράνεια», η «προχειρότητα» και η «αδιαφορία» που επέδειξαν οι αρμόδιες εθνικές αρχές στα σχετικά αλλεπάλληλα αιτήματα του κρατουμένου συνιστούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», και, ως εκ τούτου παραβιάζουν το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.
Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμο τον ισχυρισμό του αιτούντος, σύμφωνα με τον οποίο, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τα αρμόδια όργανα “τον υπέβαλε σε αγωνία και σε δοκιμασία, η οποία υπερβαίνει το επίπεδο πόνου το οποίο συνεπάγεται η κράτησή του”.
Στην αίτησή του, ο κρατούμενος επικαλείται πέντε αποφάσεις Πενταμελών Εφετείων Αναστολών Αθηνών με τις οποίες απορρίπτονταν, αναιτιολόγητα, όπως υποστηρίζει οι αιτήσεις του να εξέλθει προσωρινά των φυλακών με όρους ή να διαταχθεί η μεταφορά του σε ειδική ιατρική κλινική, παρά τις ιατρικές βεβαιώσεις του επείγοντος της κατάστασης της υγείας του.
Αναφέρει, τέλος, ότι η μη υποβολή του στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις «ισοδυναμεί με τη θανατική του ποινή» και επισημαίνει ότι ακόμη «δεν έχει κριθεί οριστικά από τα εθνικά δικαστήρια για την υπόθεση για την οποία κρατείται».

Σχόλια