Δικαίωση μετανάστη για χορήγηση ασύλου από το ΣτΕ

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την οποία για τρίτη φορά απέρριπτε αίτημα χορήγησης ασύλου σε νεαρό μετανάστη, που είχε εισέλθει μόνος του στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα νεαρό από το Αφγανιστάν ο οποίος το Νοέμβριο του 2001, σε ηλικία 15 ετών τότε, συνελήφθη από το Λιμεναρχείο Κω, ύστερα από παράνομη είσοδο του στη χώρα από τη Τουρκία.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «το υπουργείο δεν τήρησε τη νομοθεσία, που υποχρεώνει σε εξέταση της βασιμότητας των αιτημάτων που προέβαλε ο ασυνόδευτος ανήλικος», ο οποίος τελεί σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς και εγγυήσεις από τη Διεθνή, την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία. 

Επιπλέον, στην απόφαση του ΣτΕ, προστίθεται ότι «από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτει ότι το υπουργείο δεν διόρισε, ως όφειλε, ειδικό προσωρινό επίτροπο για τον ανήλικο».
Ο ανήλικος μετανάστης, που δεν συνοδευόταν από τους γονείς του ή άλλο κηδεμόνα, υπέβαλε αίτημα να χαρακτηριστεί πρόσφυγας, επικαλούμενος φόβο διώξεως, λόγω φυλετικής καταγωγής και της θρησκείας του.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι ανήκει στη φυλή Χαζάρα, είναι μουσουλμάνος σιίτης και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, λόγω του εμφυλίου πολέμου και εξαιτίας της φυλετικής του καταγωγής, των θρησκευτικών και πολιτικών προβλημάτων, που επικρατούσαν στη χώρα του.
Ο νεαρός επικαλέστηκε το γεγονός ότι, σε περίπτωση επιστροφής του στο Αφγανιστάν, υπάρχει φόβος δίωξης εναντίον του.
Ο νεαρός διέμενε σε ξενώνα ανηλίκων στα Ανώγεια της Κρήτης και παρακολουθούσε μαθήματα. Επικουρικά ζήτησε να του επιτραπεί η προσωρινή παραμονή του στην Ελλάδα, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ωστόσο, τρεις φορές του αρνήθηκε την χορήγηση ασύλου στον ανήλικο.Σχόλια