Δικαστές και δικηγόροι στο πλευρό του Σωτήρη Μπάγια

0

Έξι δικαστικές ενώσεις και η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του.

Ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Παξινός, έκανε λόγο για «πράγματα γνωστά τοις πάσι, που όμως ενοχλούν κάποιους όταν λέγονται δημόσια, πόσο μάλλον από δικαστικό λειτουργό. Η Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να λειτουργήσει με την σιωπή στα τεκταινόμενα. Διότι, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και μεγεθύνεται η όποια αυθαιρεσία και αδικία».

Μιλώντας ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δ. Κυριτσάκης, ανέφερε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως και κάθε πολίτης, διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, να ασκούν και δυσμενή κριτική και να αρθρώνουν, προς κάθε κατεύθυνση, καταγγελτικό λόγο».

Παράλληλα, ο ίδιος, σημείωσε πως είναι «υποχρέωση να αναμένουμε την κρίση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου». Ακόμη, ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε ότι κακώς δρομολογήθηκε η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Μπάγια, ωστόσο «οι καταγγελίες πρέπει να συνοδεύονται με στοιχεία».

Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Π. Μπρακουμάτσος, είπε ότι η Ένωση «εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στην προσπάθεια του ιδίου για την αναβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Κ. Κουσούλης, εξέφρασε τη λύπη του για την πειθαρχική δίωξη επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης αποτελεί ένα από τα ουσιώδη θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας και μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδό της, καθώς και για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας κάθε πολίτη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, εξέφρασε την «αγωνιστική» συμπαράστασή του. «Εκτιμούμε, ότι η Δικαιοσύνη δεν κινδυνεύει από την καλόπιστη κριτική, ακόμη και την αιχμηρή, εκ μέρους των λειτουργών της, αλλά από την αδράνεια και την υποταγή της».

Η πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννα Καραγιαννοπούλου σημείωσε ότι «τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου των εκλεγμένων μελών των συνδικαλιστικών Ενώσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Τέλος, η γγ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Μαραγκού, ανέφερε ότι «η Ένωση των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου πιστεύει ακράδαντα ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δικαστικού λειτουργού, όπως άλλωστε και κάθε πολίτη, να ασκεί κριτική, έστω και αν αυτή είναι δυσμενής, για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Σχόλια