Δικαστική απόφαση νομιμοποιεί το «φακελάκι» στους γιατρούς

0

Δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το γνωστό ιατρικό «φακελάκι» μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο, εφόσον τα χρήματα δόθηκαν από τον ασθενή (ή συγγενή του) στον ιατρό, μετά τη χειρουργική επέμβαση.

H υπόθεση ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν ο ιατρός, στέλεχος νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, συνελήφθη να δωροδοκείται επ αυτοφώρω από συγγενή του ασθενούς που χειρούργησε, με ποσό 300 ευρώ.

Πρωτόδικα το ποινικό δικαστήριο τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον απάλλαξε επειδή τα χρήματα δόθηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, γεγονός που σημαίνει ότι η πράξη της λήψης δώρου αφορούσε ενέργεια ήδη τελειωμένη και συνεπώς ατιμώρητη.

Παράλληλα η υπόθεση έφθασε και στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο αρχικά έκρινε τον ιατρό πειθαρχικά ένοχο, επιβάλλοντας του την ποινή της οριστικής παύσης.

Ωστόσο και μετά από αίτημα του ιατρού, το συμβούλιο ανακάλεσε την ποινή του, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μια πειθαρχική απόφαση δεν μπορεί να ανακληθεί παρά μόνο κατ εξαίρεση, εφόσον προκύπτει ότι η πειθαρχική καταδίκη ήταν προϊόν «έκδηλης παρανομίας».

Σχόλια