Δικαστική Αστυνομία και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης

0

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι:

Νομοσχέδιο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε και θα τεθεί σύντομα σε δημόσια
διαβούλευση, για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες, υπό την εποπτεία της Εισαγγελικής αρχής.

Πρώτος στόχος της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες, προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Δικονομικός Κώδικας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Δικονομικός Κώδικας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως είπε ο κ. Κοντονής, με τον
Δικονομικό Κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλύπτεται ένα απαράδεκτο κενό το οποίο υπήρχε.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και άλλα νομοσχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, όπως είναι αυτά για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και για τα Προσωπικά Δεδομένα, μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό Κανονισμό (GDPR) που τέθηκε σε εφαρμογή.

Σε αυτά τα νέα νομοσχέδια θα περιληφθούν διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης του Πειραιά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής.

Σχόλια