Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Με Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου παγώνει η υπογραφή των συμβάσεων (Συνεντεύξεις VIDEO)

0

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/1 η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ” Επιτροπής Αγώνα κατά της μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά “, προκειμένου να παρουσιαστούν όλες οι σχετικές εξελίξεις και να καθοριστεί το πλάνο των επόμενων ενεργειών τους. Το Lawnet.gr ήταν εκεί και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, στην κάμερα του Lawnet.gr (video) έκαναν δηλώσεις τα μέλη της “Επιτροπής Αγώνα” κ.κ. Ε. Τσουρούλης, Ι. Καρδαράς, Μ. Φλωροπούλου, Π. Περιβολάρης, Α. Παλευρατζής.

Όπως προκύπτει από την τελευταία ενημερωτική ανακοίνωση, η Επιτροπή Αγώνα είναι διαρκώς σε δράση. Συγκεκριμένα, στην κοπή της πίτας του ΔΣΠ, την Κυριακή 12/1/2014, μέλη της “Επιτροπής Αγώνα” άδραξαν την ευκαιρία και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου, για το μείζον θέμα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων ενώ ενημέρωσαν και τον κ. Εισαγγελέα Ι. Τέντε για τις “τυχόν ευθύνες λόγω της γνωστής οσμής σκανδάλου”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση του κ.Τέντε, τα μέλη της “Επιτροπής Αγώνα” (Ι. Καρδαράς, Ι. Βρέλλος) έθεσαν “το ζήτημα του τυχόν οικονομικού σκανδάλου και τις τυχόν ευθύνες όσων έθεσαν σε κίνηση την όλη διαδικασία να σπαταλώνται εν μέσω λιτότητας τεράστια χρηματικά ποσά (άνω του 1.000.000 ευρώ) για την «αναδιαρρύθμιση» των χώρων του “ΚΕΡΑΝΗ” (από κτίρια γραφείων) σε αίθουσες ακροατηρίων, με συνοπτικές πολεοδομικές διαδικασίες, με έκδοση ΚΥΑ Υπ. Δικαιοσύνης και Υπ. Περιβάλλοντος, και μάλιστα κατά παρέκκλιση όλων των ισχυόντων έως σήμερα (!!) κτιριοδομικών όρων (!!) (με καταβλητέο μίσθωμα 2.652.000 ευρώ ετησίως στην ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ – INVEL BV) έναντι 692.000 ευρώ που καταβάλλει σήμερα το Δημόσιο για όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες Πειραιά!!).Έχουμε επιφυλαχθεί να καταθέσουμε ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ.”

Τέλος, μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η
υπ. αριθμ. 275/16-12-2013 ΠΡΑΞΗ του Ζ’ ΚΛΙΜΑΚΟΥ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ [PDF] όπου το Ε.Σ. εξετάζοντας τις συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες και επαναμίσθωσης από το Ελληνικό Δημόσιο ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι για τις παραχωρήσεις-μεταβιβάσεις των 28 ακινήτων (και του “Κεράνη”) υφίσταται κώλυμα υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, αφού αυτές έγιναν “α/ Κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας σε όλα τα στάδια της ελεγχόμενης διαδικασίας αφού μετείχαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι εταιρείες θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους πλειοδότες διαγωνιζόμενους β) Η από 18/10/2013 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που ναι μεν είναι διεθνούς κύρους, εντούτοις η γνωμοδότηση δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το αν είναι ή όχι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο.”

Σχετικό και το σχόλιο του κ. Ι.Καρδαρά: “Από τη μέχρι τώρα πορεία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ αναδεικνύεται ότι όταν παλεύεις με συνέπεια ένα θέμα που αφορά όλους τους δικηγόρους (σήμερα τα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ αύριο η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΦΠΑ μεθαύριο ο ΔΣΠ και ο αναδιανεμητικός του ρόλος προς τους συναδέλφους που δεν δύνανται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κλπ), σημασία δεν έχει να διακηρύσσεις ότι είσαι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος και ότι έχεις αφήσει την κομματική σου ταυτότητα στο σπίτι όπως πρόσφατα μας πληροφόρησε ο κ. Γ. Σταμματογιάννης.

Σημασία έχουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας που καλλιεργείς ανεξαρτήτως χρώματος και κομματικής ή ιδεολογικής ένταξης που πανθομολογουμένως επετεύχθη στη μη μεταστέγαση των Δικαστηρίων και η αποτελεσματικότητα, η φωνή και η ανάδειξη των προβλημάτων των Δικηγόρων αλλά και της Κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε εξουσία (σημερινή και μέλλουσα) ξεφεύγοντας από τα ευχαριστήρια προς τους Υπουργούς και Πρωθυπουργούς.”