Δικαστικοί Λειτουργοί: Θα απαντήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο

0

 Με αφετηρία τη σημερινή πανδικαστική συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο της Αθήνας, θα ακολουθήσουν μια σειρά μέτρων και κινητοποιήσεων που ουσιαστικά παραλύουν όλη την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κα Βασιλική Θάνου, μιλώντας κατά την πρωινή συγκέντρωση τόνισε με έμφαση: «Επιμένει η Κυβέρνηση να αγνοεί ότι το άρθρο 88 § 2 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει να εξασφαλίζονται στους Δικαστικούς Λειτουργούς αποδοχές ανάλογες με το Λειτούργημά τους, δηλαδή αποδοχές που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και να θωρακίζονται απέναντι σε πιέσεις και παρεμβάσεις. Επιμένει η Κυβέρνηση να αγνοεί τις βασικές αρχές του Συνταγματικού Δικαίου, που ορίζουν το ισότιμο των Δικαστικών Λειτουργών με τους Λειτουργούς των άλλων δύο Εξουσιών (Νομοθετικής και Εκτελεστικής). Εάν εξακολουθήσει να επιμένει να αγνοεί τις ανωτέρω Συνταγματικές επιταγές είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες και είμαστε αποφασισμένοι όλοι να ασκήσουμε τις σχετικές αγωγές».

Ειδικότερα δε για τις ήδη πραγματοποιηθείσες μειώσεις, η κα Θάνου ανέφερε: «Οι Δικαστές καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για την διατήρηση ιδιαίτερου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης, στην κατοικία τους, καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για computer, αναλώσιμα, γραφική ύλη, για τις συνδρομές σε νομικά περιοδικά και σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για τις μετακινήσεις τους και για τη διαμονή τους, κατά τις μεταθέσεις ή τις αποσπάσεις, σε πόλεις άλλες, εκτός της οικογενειακής του εγκατάστασης, ενώ, σημειωτέον κωλύονται να υπηρετήσουν στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα απέφευγαν πιθανότατα τα αντίστοιχα έξοδα και επίσης απαγορεύεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα (και ορθώς) να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Επομένως, οι αποδοχές εκ του Λειτουργήματός τους είναι το μόνο εισόδημα των Δικαστών».

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κα Β. Θάνου πατήστε εδώ.

Σχόλια