Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης στα εγκαίνια του νέου εφετείου Καλαμάτας

0

Δηλώσεις για τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου εφετείου της Καλαμάτας.

Ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε: « Μόνο ακέραιοι και αδιάβλητοι δικαστές ενσαρκώνουν τη δικαιοσύνη στα δικαστικά μέγαρα που η πολιτεία παρέχει στους δικαστικούς λειτουργούς. Το κλίμα ηθικής χαλαρότητας και διαφθοράς που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δεν άφησε δυστυχώς απόρθητη ούτε τη δικαιοσύνη. Αντιδράσαμε με νομοθετική πρωτοβουλία, άμεσα και αποφασιστικά, στα νοσηρά συμπτώματα που εξέθεταν το σώμα των δικαστικών λειτουργών.

Προχωρήσαμε στη θέσπιση μιας σειράς αυστηρών νομοθετικών μέτρων, που αποτυπώνουν τη βούληση της πολιτείας να καταπολεμήσει στη ρίζα τους τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης, να κλείσει τις κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής και, παράλληλα, να προστατεύσει τους πολλούς, έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς. Θωρακίζουμε και στηρίζουμε μια ελληνική δικαιοσύνη στην οποία δεν θα έχει πλέον θέση κανείς επίορκος δικαστής, όπου κι αν βρίσκεται στην ιεραρχία, μια δικαιοσύνη ανεπίληπτη και σεβαστή στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Και χαίρω πράγματι, διότι η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε και αποδεικνύει τον τελευταίο καιρό, ότι διαθέτει τη βούληση και τη δύναμη να αυτοπροστατευθεί, αποβάλλοντας από τους κόλπους της τους συγκεκριμένους επίορκους δικαστές, που είχαν καταστήσει την απονομή της δικαιοσύνης μια διαδικασία προσωπικής αθέμιτης συναλλαγής. Χρέος και συμφέρον της δικαιοσύνης, είναι το νυστέρι της κάθαρσης να φθάσει όσο βαθιά χρειάζεται, όσο ψηλά και αν πρέπει, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις»