Δηλώσεις Χατζηγάκη για το χειρισμό των πρόσφατων ποινικών υποθέσεων

0

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και σχόλια σε πολλά ΜΜΕ για τον ατυχή χειρισμό τρεχουσών ποινικών υποθέσεων, τα οποία απευθύνονται στον υπουργό Δικαιοσύνης προσωπικά, ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίζεται την συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και πράττει στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, ότι είναι δυνατόν για την διασφάλιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Δεν παρεμβαίνει στην ουσιαστική της κρίση και αποφεύγει οποιαδήποτε ενέργεια η δήλωση που μπορεί να την επηρεάσει. Δεν κρίνει δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες.

Είναι όμως υπεύθυνος και υπόλογος έναντι του Ελληνικού λαού στο όνομα του οποίου, κατά το Σύνταγμα ασκείται κάθε εξουσία για την εύρυθμη λειτουργία και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Με την επισήμανση αυτή, έχω την γνώμη ότι ιδιαίτερα σοβαρά και ειδεχθή εγκλήματα, όπως οι στυγερές ανθρωποκτονίες, η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, η παιδική πορνεία, οι εμπρησμοί δασών, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η προσβολή -σε έκταση που να προκαλεί την κοινή γνώμη- σημαντικών εθνικών η κοινωνικών αγαθών πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη αυστηρότητα. Επιβεβαιώνω την πάγια άποψή μου ότι στις υποθέσεις αυτές πρέπει να δίνονται στην δημοσιότητα τα ονόματα των υπαιτίων μετά την ομολογία τους ή την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους και ο όλος χειρισμός των υποθέσεων αυτών να ανταποκρίνεται στο περί Δικαίου αίσθημα της Ελληνικής κοινωνίας».

Σχόλια