Δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας Α.Π. για την επανάληψη της «Δίκης των 6»

0

Το «διά ταύτα» της ιστορικής «Δίκης των 6» και η αθωότητα ορισμένων εκ των κατηγορουμένων θα κριθούν εκ νέου από τη Δικαιοσύνη, και ειδικότερα από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, μετά τη δημοσίευση της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου για την επανάληψη της δίκης.
Η Ολομέλεια Α.Π., με την υπ’ αριθμ. 2/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Αθανάσιου Κονταξή, ο οποίος υποστήριξε ότι η παραπομπή του ζητήματος της επανάληψης της «Δίκης των 6» από το Ποινικό Τμήμα στην Ολομέλεια, λόγω διαφοράς μίας ψήφου, ήταν εσφαλμένη, και συνεπώς αναβιώνει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος για επανάληψη της ιστορικής δίκης.
Η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο ύστερα από την αίτηση επανάληψης της δίκης του 1922, την οποία υπέβαλε ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του καταδικασθέντος πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι νέα στοιχεία και αποδείξεις συνηγορούν υπέρ της πλάνης περί των πραγμάτων κατά τη διεξαγωγή της δίκης πριν από 88 χρόνια.
Η ιστορική ακροαματική διαδικασία διεξήχθη από Έκτακτο Στρατοδικείο το διάστημα 31 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 1922, στην Παλαιά Βουλή. Στο εδώλιο κάθισαν, ύστερα από πόρισμα ανακριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του υποστράτηγου Θεόδωρου Πάγκαλου, οκτώ πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή και στη Μικρασιατική Εκστρατεία την περίοδο 1920-1922 και κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία. Ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, ο υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη Νικόλαος Θεοτόκης, ο υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Προωτοπαπαδάκη Γεώργιος Μπαλτατζής, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Εσωτερικών της κυβέρνησης Γούναρη, Ξενοφών Στρατηγός και Μιχαήλ Γούδας αντίστοιχα, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης, αντιστράτηγος Γεώργιος Χατζηανέστης. Οι Στρατηγός και Γούδας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε παμψηφεί η ποινή του θανάτου. Λίγες ώρες αργότερα, οι έξι εκτελέστηκαν στο Γουδή.

Σχόλια