Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που «παγώνει» την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

0

«Αναστέλλεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών, η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 40 τμήματα Α), Β), Γ), και Δ) και της παραγράφου 5 του άρθρου 41 του ν. 3775/2009 “Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες Διατάξεις”. Η αναστολή αφορά και τη διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων τακτοποίησης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της ανωτέρω παραγράφου δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων».
Με αυτές τις 82 λέξεις η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 218 «παγώνει» και επισήμως τις διατάξεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων τις οποίες είχε καταρτίσει ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση, που θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κανόνων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Μέχρις ότου αυτή καταρτιστεί, οι εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια.
Ωστόσο, σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το σκέλος του νόμου Σουφλιά που αφορούσε τις νέες οικοδομικές άδειες. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα τροποποιηθούν και αυτές οι διατάξεις αλλά η σχετική αλλαγή δεν περιλαμβάνεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, οι πολεοδομίες θα συνεχίσουν να διερωτώνται βάσει ποιου καθεστώτος θα εκδώσουν τις νέες άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα λυθεί με νέο νόμο, καθώς οι όροι έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν είναι δυνατό να αλλάξουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σχόλια