Δίνει λύση στον κλάδο η 24ωρη αποχή των Δικηγόρων;

0

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου αποφάσισε ομόφωνα σήμερα τη μη συμμετοχή των Δικηγόρων Αιγίου στην 24ωρη αποχή της Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ, διαχωρίζοντας την θέση του από την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικηγορικού Σώματος.

Με την ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου εκφράζει έντονους προβληματισμούς για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και για την λειτουργία των θεσμικών του οργάνων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Ο κλάδος μας δοκιμάζεται από δικά του αυτοτελή ζητήματα ιδίως επί τη βάσει των προσφάτων νομοθετικών μεταβολών. Η αντίδρασή μας στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας πρέπει να είναι αυτοτελής, όχι αποσπασματική και να μην έχει χαρακτήρα παρεπόμενου σε κινητοποιήσεις των άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός πως δεν λαμβάνονται υπόψη μέχρι και σήμερα από την Ολομέλεια οι αποφάσεις του Δικηγορικού Σώματος που εκφράστηκαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος. Είναι χαρακτηριστικό πριν την ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι προτείναμε αποχή σεβόμενοι τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και του δημοψηφίσματος και η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία απέρριψε την πρότασή μας ενώ υπήρχε η δεσμευτική απόφαση γι’ αυτήν του δημοψηφίσματος”. 

Ο Δ.Σ. Αιγίου σημειώνει ότι  “ Είναι σχήμα οξύμωρο ενώ η Ολομέλεια δεν σεβάστηκε την απόφαση του δημοψηφίσματος για αποχή διαρκείας σε σχέση με την δικονομία να προτείνει τώρα συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. Η συμμετοχή σε μία 24ωρη αποχή μαζί με Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν δείξει για προβλήματα του Δικηγορικού Σώματος δεν έχει κανένα νόημα, είναι μία κίνηση για το ¨θεαθήναι¨ και φυσικά χωρίς κανένα αντίκρισμα”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει καταδεικνύοντας το γεγονός ότι ο κ. Πρόεδρος της Ολομέλειας και η Συντονιστική Επιτροπή αγνόησε τα αιτήματα του Δ.Σ. Αιγίου και δεν τα συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη της Συντονιστικής που συνεδρίασε πρόσφατα και τα οποία όπως αναφέρει είναι τα ακόλουθα:

¨Επαναδιατυπώνουμε τα αιτήματά μας που είναι και τα ουσιαστικότερα και ζητούμε την επίλυσή τους:
1. Αναστολή για ένα έτος των νέων διατάξεων του Κ.Πολ.Δ. και επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατάργηση – τροποποίηση διατάξεων σύμφωνα με προτάσεις Δικηγορικού Σώματος.
2. Κατάργηση Δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, παραβόλου εφέσεως, μείωση παραβόλου μηνύσεως.
3. Επαναφορά ισχύος της διάταξης για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
4. Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών τέλος επιτηδεύματος με εισοδηματικά κριτήρια.
5. Αύξηση του ορίου απαλλαγής Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ από τις 10.000€ που είναι σήμερα.”

Τέλος ο Δ.Σ. Αιγίου προτείνει :
“ Α) Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης παρουσία όλων των Προέδρων της Ολομέλειας.
Β) Στοχευμένες αποχές διαρκείας σε εκκρεμείς υποθέσεις πάσης φύσεως με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ. (Αστικές, διοικητικές, ποινικές υποθέσεις).
Γ) Διοργάνωση συλλαλητηρίου με ευθύνη και συντονισμό διοικητικών συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας”.

 

Σχόλια