Διοικητική Ολομ. ΑΠ: Aντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης (Ν.4512/2018)

0

Με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε εχθές ότι ο Ν. 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, είναι αντισυνταγματικός.

Η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων αποφασίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία, απόφαση που έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να κριθούν οι επίμαχες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια, κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων επί της ουσίας.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης που αποτελεί λύση για το τεράστιο πρόβλημα της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτικός από το υπουργείο Δικαιοσύνης  με το Ν.4512/2018, εν μέσω πολλών αντιδράσεων από τους θεσμικούς φορείς όπως, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίοι και έλαβαν πρωτοβουλίες για τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι σχετικές ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα της υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση είχε εκφράσει και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Στην έκθεσή της επί των διατάξεων του – τότε – νομοσχεδίου αναφέρεται: «Προβληματισμός δύναται να δημιουργηθεί, κατ’ αρχάς, ως προς το κατά πόσον η έκταση της υποχρεωτικής προσφυγής στη διαμεσολάβηση, οι ειδικότεροι όροι οι οποίοι διέπουν τη διεξαγωγή της, καθώς και το κόστος που αυτή συνεπάγεται, θίγουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 20), αλλά και στα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»,

Ο αν. Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρ. υπουργός Επικρατείας, κ. Αντώνης Αργυρός, σχολιάζοντας την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σημείωσε: “Είμαστε υπέρ του θεσμού της διαμεσολάβησης αλλά κατά της υποχρεωτικότητας αυτής. Καταρχήν θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες δικαστικής προστασίας, όπως εχουν κατοχυρωθεί απο το δικαιϊκό μας σύστημα “.

Σχετική ανακοίνωση για την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εξέδωσε σήμερα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Σχόλια