Διώξεις κατά μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

0

Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας άσκησε διώξεις εις βάρος 14 μοναχών της παλιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους για κατάληψη δημόσιας περιουσίας.

Οι διώξεις αφορούν τη συνεχιζόμενη παραμονή των ζηλωτών μοναχών στο μοναστήρι.

Τα μέλη της νέας Αδελφότητας κατέθεσαν μήνυση κατά των ζηλωτών μοναχών της παλιάς Αδελφότητας, οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο του μοναστηριού και του αντιπροσωπείου της μονής (κονάκι) στις Καρυές, παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, ο οποίος ζήτησε να προσδιοριστεί δικάσιμος τον προσεχή Οκτώβρη.

Οι διωκόμενοι μοναχοί θα παραπεμφθούν να δικαστούν δι απευθείας κλήσεως στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Επίσης ο κ. Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος δύο αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επέτρεψαν την είσοδο Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, που μετέφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους ζηλωτές μοναχούς.

Το όχημα φέρεται να οδηγούσε ο πατέρας ενός εκ των μοναχών, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί μαζί με τους αστυνομικούς στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην παράνομη κατάληψη.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης θα καθίσουν με την κατηγορία της παραβίασης της αρχαιολογικής νομοθεσίας ο ηγούμενος της παλιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου κι ένας ακόμη μοναχός. Οι μοναχοί κατηγορούνται ότι αρνήθηκαν την είσοδο μικτού κλιμακίου αρχαιολόγων του ΚΕΔΑΚ και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που μετέβη στο μοναστήρι για να εξετάσει καταγγελία μελών της νέας αδελφότητας ότι υπήρξε διάβρωση στο καθολικό της Ιεράς Μονής, για την αποφυγή της οποίας δεν ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα.

Σχόλια